Ens deixen dos grans del Country


Aquests darrers dies ens han deixat dos grans de la Música Country del segle XX. Es tracta de Hank Thompson i Porter Wagoner. Encara que sigui amb uns dies de retard, el nostre més sincer dol i reconeixement a les seves figures.

A continuació hem recopilat informació sobre les seves trajectòries i uns quants enllaços per conèixer-los millor.

Descansin en pau.


Hank Thompson (3 set. 1925 - 5 nov. 2007)


L'any 1989 van escollir-lo per formar part del prestigiós Country Music Hall Of Fame. Aquest fet va ser la cirereta d'un pastís de més de 6 dècades de dedicació a la música.

Només que es faci un recorregut pel dial de qualsevol de les emisores de qualsevol indret dels Estats Units es pot comprovar la influència que ha representat i representarà encara Hank Thompson per la música country del segle XXI.

Hi ha qui el coneix com a "Rei del Western Swing". Als inicis de la seva carrera, als anys 40 del segle XX, Thompson va aconseguir un so que barrejava tocs de Big-Band amb el fiddle i la pedal steel. Un nou so havia nascut dins el món de la música!

Amb l'acompanyament durant molts anys dels seus famosos "Brazos Valley Boys" (votats al lloc nº1 durant 14 anys seguits com a Country Western Band, als 50's i 60's), Thompson va aconseguir damunt l'escenari els millors elements de l'entreteniment: un innovador i divertit estil musical que també permetia ballar. Per no parlar dels efectes lluminosos i electrònics que ell mateix creava d'ençà dels seus dies a la Universitat de Princeton.

Hank Thompson va escampar la seva música i el seu talent per tot el món, per tots els continents haguts i per haver.

Com recordava la Txanna al Fòrum Countrycat va ser l'estrella del primer Mr. Banjo Festival.

No només això, Thompson va ser el primer en fer moltes coses: el primer en actuar amb un sistema de llum i so, el primer en tenir un espònsor per una gira, el primer a grabar un àlbum en directe ("Hank Thompson, Live At The Golden Nugget In Las Vegas" l'any 1960), el primer cantant de música Country en actuar a Las Vegas, el primer en grabar en alta fidelitat i estéreo, el primer en actuar a la televisió en color, el primer en vendre més de 60 milions de discos,...

Va crear cançons mítiques com ara "It Wasn't God Who Made Honkytonk Angels", "The Wild Side of Life", "Humpty Dumpty Heart", "Oklahoma Hills", "Six Pack to Go", "An Old Love Affair", "Kindly Keep It Country", "Seven Decades", "World Masters" o "Real Thing".

Com moltes altres estrelles, Henry William Thompson aviat va prendre interès per la música, guanyant a força concursos amaters tocant l'harmònica. Però la guitarra va ser l'instrument per excel·lència de Thompson. Va ser un regal de Nadal dels seus pares: una guitarra de 4 dòlars comprada de segona mà. Però ja s'havia posat la llavor! Quan va acabar els estudis la seva música s'emetia ja per les emisores de WACO.

Com molts altres, després de la graduació es va allistar a la Marina. Mentre era a San Diego va convèncer als seus superiors que el deixessin tocar a clubs de la zona, cosa que va fer i que va funcionar la mar de bé. Va continuar apareixent a la ràdio, en una xarxa d'emisores de l'exèrcit del Pacífic Sud.

Mentre va ser a la Marina, va aprofitar per estudiar enginyeria electrònica a la Southern Methodist University (University of Texas), i a la Princeton University, convertint-lo en un dels cantants country més ben preparats acadèmicament.

Enllaços relacionats:
· Web oficial
· Resultats de cercar a Google
· Entrada a la Wikipedia
· Pàgina a MySpace
· Pàgina a la CMT
· Pàgina al Country Music Hall Of Fame
· CD's a Amazon
· Vídeos a Youtube


Vídeos:







Porter Wagoner (12 Ago 1927 – 28 Oct 2007)

Porter Wagoner


A Porter Wagoner se'l recordarà, a més de per la seva música memorable, pel seu somriure d'orella a orella i pels seus vestits llampants.

És una icona de la indústria musical. L'"Home prim de West Plains" (Missouri), és un dels noms més reconeguts de la història del Country: un gran showman, amb fantàstiques actuacions al Grand Ole Opry, la seva presència a la televisió, la seva veu única, les seves lletres i els seus àlbums culminen el seu llegat.

Porter Wayne Wagoner va nèixer el 12 d'Agost de 1927 a un poblet d'arrels irlandeses i alemanyes, als Ozarks de Missouri aprop de la frontera amb Arkansas.

L'any 1949, Porter va visitar Nashville i va veure a Hank Williams cantant "Lovesick Blues" al the Grand Ole Opry.

Un any més tard, mentre treballava a una carniceria de la seva ciutat, ja cantava i llegia anuncis a un petit programa de ràdio de l'emisora local KWPM. Uns executius de la KWTO Radio d'Springfield, Missouri el van contractar l'any 1951.

El primer tema no trigaria gaire en arribar. Fou l'any 1952, dins el segell RCA: "Settin' The Woods On Fire".

L'any 1953 el va dur al seu primer èxit com a lletrista, amb el tercer lloc a les llistes de Carl Smith amb la cançó "Trademark".

Durant aquests temps va fundar el "Porter Wagoner Trio", amb Don Warden (steel guitar) i Herschel "Speedy" Haworth (electric rhythm guitar). Tocaven a tot arreu on podien aconseguir actuar.

I l'any 1954 Porter va aconseguir el seu primer top ten: "Company's Comin". "A Satisfied Mind" va venir després i va esdevenir nº1 durant 4 setmanes, mantenint-se a les llistes durant 8 mesos.

El seu debut al Grand Ole Opry va ser el 23 de Febrer de 1957.

La televisión també va jugar un paper important dins la seva carrera. Així, l'any 1960 va protagonitzar el "Porter Wagoner Show", i va durar en antena ni més ni menys que 21 anys! El programa va servir per ajudar a promocionar i difondre la música gospel i country per tots els Estats Units.

La dècada dels 60 va veure una pila de hits de Wagoner. El seu programa comptava amb la col·laboració de la mítica Norma Jean. Va ser fins l'any 1967, quan després de 7 anys al programa, va deixar-lo per casar-se.

La substituta, en aquell mes de setembre, va ser una jove i desconeguda Dolly Parton...

El tema "Carroll County Accident" va arribar al tercer lloc de les llistes country, i va passar també a les de Pop. Porter va ser nominat com a cançó de l'any per la CMA.

Els duets entre Porter i Dolly van esdevenir cada cop més populars, guanyant nominacions i premis als Grammy, CMA, ACM, MCN entre altres.

L'any 1976, Porter va deixar de fer gires i es va centrar en grabacions als seus Fireside Studios.

La seva activitat va anar minvant a partir d'aleshores, deixant pas a noves generacions.

L'any 2002 va passar a formar part del Country Music Hall Of Fame.

Porter va guanyar un total de 4 premis Grammy, tres dels quals en la categoria de Gospel. El Gospel va ser el cor i l'ànima del seu llegat. Molts el consideraven el Rei del Country-Gospel.


Enllaços relacionats:
· Web oficial
· Resultats de cercar a Google
· Entrada a la Wikipedia
· Pàgina a la CMT
· Pàgina a MySpace
· CD's a Amazon
· Vídeos a Youtube


Vídeos:





Comentaris

Entrades populars