Ski Bumpus, Black Velvet... Two Pinya Coladas

Ski Bumpus, Black Velvet... Two Pinya Coladas


Avui comptem amb la col·laboració un cop més d'en Jordi Rius, que ens ha fet arribar un escrit sobre el ball Ski Bumpus (o Black Velvet, o Two Pinya Coladas,...).

Sense ànim de crear cap mena de polèmica però volguent donar el seu testimoni us enganxo a continuació l'article d'en Jordi, agraïnt-li la seva col·laboració.


Ski Bumpus, Black Velvet ? Two Pinya Coladas
Un unic ball que desde 1.998 es balla a Catalunya amb diferents noms i... fora de temps
Per Casper dj

Soc conscient de que potser es una batalla perduda perque després de tants anys d´intentar que la gent ho balli com el coreograf volía, i no aconseguir-ho, potser tindría que tirar la tovallola, pero he pensat que a lo millor valía la pena intentare-ho per última vegada.

Aquest ball es va ensenyar com a Black Velvet al Jambalaya, encara que el seu nom més conegut arreu del mon es Ski Bumpus. Las cançons sugeridas per el coreógraf eran cançons country a ritme de West Coast Swing, pero a Catalunya algú vas decidir fer servir un Cha Cha (probablement perque no sabía que West Coast Swing i Cha Cha son ritmes diferents) i va començarse a ballar també amb el Two Piña Coladas del Garth Brooks.

Desde un inici aquestas personas van ensenyar aquest ball:
1.- Amb menys passes del conte
2.- Començant el ball ahón no toca
3.- Cambiant algunes passes (els ?touch als costats? es van sustituir per ?talons al devant?)

El resultat del primer punt es que ballas el ball for a de temps. El resultat del segon punt es que, com de veritat es comença amb shuffles endevant i no amb ?talons endevant?, tu et quedarís quiet ?fen talons? i els de radera t´atropellarian al fer els ?Shuffles endevant?. Respecte del tercer punt, no passa res perque no afectan més que el coreograf no ho había pensat així.

En descarrec d´aquestas persones es te que tindre present que en aquell principi (1.998) no es feien servir fulles de ball perque no es sabía que existisin. Va ser va partir del 1.999 que si que ja varem fer saber a tots que aquest ball no anava així, i está clar que sense molt exit.

Per tant ens trovem amb un ball: el Ski Bumpus (veure el Ball) a ritme de West Coast Swing i amb una fulla de ball escrita per el seu coreograf Linda De Ford que a Catalunya:
a.- Li van cambiar el nom
b.- Li van cambiar el ritme de la musica utilitzada
c.- Li treuen unes passes i li canvien unes altres
d.- Li han tret la ?paternitat? a Linda de Ford i el consideran de ?pare desconegut?

No hem sap greu que persones que mai fan servir las fulles de ball originals el ballin d´aquesta manera. No hem sap greu que fins i tot s´aigin ?creat? fulles de ball amb el nom Black Velvet o Two Piña Coladas explicant el ball ?d´aquesta manera? per justificar que si que en te de full de ball. No hem sap greu haver perdut la batalla perque els ?locals? van continuar explicantlo d´aquesta manera i las persones que van apendrel en aquests llocs el ballant, i l´han expandit en consecuencia així.

El que si que hem sap greu es que monitors e instructors que s´han esforçat en el seu moment, i que fins i tot han volgut passar examens, l´expliquin malament i que es justifiqui dient coses com:

? Val, ? donç així ens hem ?inventat? un ball nou
? Jo seguiré explicant-lo igual perque la majoría el balla així
? ¡Jo segueixo una fulla de ball!
? Porto tant temps ensenyant-lo així que no tinc co? de dirli els meus alumnes que els hi he ensenyat malament.

Ensenyarlo bé no está esbarallat amb el fet d´avisar als alumnes de que probablement es trovin amb aquestos problemes i que en consecuencia podran:
A.- Posarse en un costat i ballarlo adientment
B.- Si no i-ha espai, adaptarse en aquell moment a la majoría

¡Prometo que es la última vegada que parlo en public sobre el Ski Bumpus!
Que balleu a gust!

Comentaris

Entrades populars