Freddy Fender ha mort

Freddy Fender


El 14 d'octubre passat va morir a Corpus Christi, TX Freddy Fender. En Joan de Calaf ho penjava ahir al Fòrum de Countrycat.

Per saber una mica més sobre el cantant ens referenciava a un post penjat a la sempre recomenable web de la CMA-Spain (feu click aquí per llegir-lo), però m'he pres la llibertat d'escriure també un missatge per donar quatre pinzellades del què ha estat la seva carrera.

Gràcies un cop més a la Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Freddy_Fender), us he pogut traduir un breu apunt biogràfic perquè tots/es en pogueu saber alguna cosa més (jo el primer).





Freddy Fender (Juny 4, 1937 ? Octubre 14, 2006), va néixer a San Benito, Texas. El seu nom real era Baldemar Huerta. Ha estat un músic de Tejano, country i rock and roll, conegut tant per la seva feina com a solista com formant part dels grups Los Super Seven i Texas Tornados.





Els inicis
Com a nen, ell i els seus pares van anar d'un lloc a l'altre del Estats Units, treballant en granjes. Als 16 anys, va abandonar l'escola per ingressar 3 anys a la marina americana.

Va tornar a Texas, on va tocar per bars i honky-tonks per tot el sud, majoritàriament a públic hispà.

El 1957, va publicar un parell de cançons amb cert èxit a Mèxic i Amèrica del sud. Eren versions en castellà de l'èxit d'Elvis Presleu "Don't Be Cruel", i del de Harry Belafonte "Jamaica Farewell". Dos anys més tard va ser quan va canviar-se de nom, de Baldemar Huerta a Freddy Fender. Es va posar "Fender" per la seva guitarra, i "Freddy" perquè li agradava com sonava. I va ser quan va anar cap a Califòrnia.


Èxit inicial
L'any 1959, Freddy Fender va grabar el mític tema "Wasted Days and Wasted Nights." La cançó va esdevenir popular aquell mateix any, però les autoritats la van perseguir quan a Fender i un membre de la seva banda van ser arrestats per possessió de marihuana.

Després de passar-se dos anys a la garjola, va ser posat en llibertat per intervenció del governador Jimmie Davis, que també era compositor i músic. La condició per donar-li la condicional va ser que estigués allunyat del món de la música.

Cap a finals del 60, Fender va tornar a Texas treballant com a mecànic i anant a l'escola d'adults, mentre tocava només els caps de setmana.





Número 1 en pop i en country
L'any 1974, Fender va grabar "Before The Next Teardrop Falls". El single va ser distribuït a nivell nacional i va esdevenir número 1 tant a la Billboard Country com a les llistes de Pop.

Els seus 4 singles següents, inclosa una versió de "Wasted Days" van arribar al primer lloc de la Billboard Country charts.

Durant els següents anys, Fender va obtenir uns quants hits, com ara el #1 "Secret Love" (1975) i "You'll Lose A Good Thing" (1976). Va tenir més top tens a les llistes de country, com ara "Since I Met You Baby" (1975), "Vaya Con Dios" (1976), "Livin' It Down" (1976), i "The Rains Came" (1977).

També va tenir èxit a les llistes de pop. A més de "Before The Next Teardrop Falls", també va dur al top ten "Wasted Days And Wasted Nights", i "Secret Love" entre els 20 primers.

També "Since I Met You Baby","You'll Lose A Good Thing"(top 40 de pop),i "Vaya Con Dios", i "Livin' It Down"(el seu darrer top 100 a les llistes de pop).


Texas Tornados
Als 1990s, Fender va crear un grup amb amics seus, músics de Tex-Mex com ara Doug Sahm, Flaco Jimenez i Augie Myers. Van ser els mítics Texas Tornados, que van ser molt aclamats pel públic. Al morir Sahm, el grup va perdre empenta.





Influències del "Swamp pop"
Fender va estar molt influït pel so "swamp pop" (el pop del pantà) que va erigir-se del sud de Louisiana i el sud-est de Texas. La prova més evident és el seu àlbum titulat "Swamp Gold", de 1978. De fet, Fender va grabar un dels seus èxits més importants "Wasted Days and Wasted Nights" amb una instrumentació típica de les balades "swamp pop".

Va treballar sovint amb músics d'aquesta tendència musical, com ara Joe Barry i Rod Bernard, i va grabar força amb segells de Huey Meaux, músic de Cajun centrat en música swamp pop.

Com a compositor, John Broven diu: "Tot i que en Freddy era un Chicano de Texas classificat dins els artistes country, molta de la seva formació musical la va viure al sud de Louisiana; espiritualment, la música de Fender venia dels Louisiana swamps".


Darrers anys
Fender va guanyar un Grammy el 1990 (Best Mexican American Performance) amb els The Texas Tornadoes (Fender, Flaco Jimenez, Augie Myers, Doug Sahm).

Més recentment, Freddy Fender va signar contracte amb Warner/Reprise Records, i continuava cantant, tocant i fent gires per Texas tot i el seu deteriorat estat de salut.

Fins i tot va superar diferents trasplantaments, però finalment la malaltia va poder amb ell. Va morir el passat 14 d'octubre, a casa seva a Corpus Christi, Texas amb la seva familia al seu costat, a l'edat de 69 anys.


Premis i reconeixements
Academy of Country Music (1975) - "Most Promising Male Vocalist"
Country Music Association (1975) - "Single of the Year" for "Before The Next Teardrop Falls"
Grammy nominations in 1975, 1976 i 1997
Tejano Music Hall of Fame (1987)
Inaugural Balls - Presidents Bill Clinton i George Bush Sr.
Grammy Award "Best Mexican/American Performance" (1990) - pels Texas Tornados
European Walk of Fame (1993) - a Rotterdam, Holanda
Freddy Fender Lane (1994) - dedicada a casa seva a San Benito, Texas
Hollywood Walk of Fame (1999)
Texas Music Hall Of Fame (1999)
Nashville Sidewalk of Stars (1999)
Grammy Award "Best Mexican/American Performance" (1999) - pels Los Super Seven
Louisiana Hall Of Fame (2001)
Grammy Award "Best Latin Pop" (2002) - per La Musica de Baldemar Huerta
HomeFest - festival anual a San Benito en honor de Freddy Fender.


Enllaços relacionats
· Web oficial de Freddy Fender
· Biografia en castellà a la web de la CMA-Spain+
· Biografia en anglès de Freddy Fender a Wikipedia
· Discografia de Freddy Fender
· Vídeos de Freddy Fender a Youtube

Comentaris

Entrades populars