Fiddle

Fiddle

El missatge d'avui va dedicat a parlar una mica a fons d'un dels instruments que no hauria de faltar a cap conjunt de música Country, Bluegras o estils germans: el fiddle.

El fiddle, per aquells que potser no estigueu familiaritzats amb el terme anglès, és ni més ni menys que el violí.

Tot i que en anglès el terme "violin" també s'accepta, la paraula "fiddle" (que històricament va néixer abans que la paraula violí) s'ha mantingut per designar el tipus de violí que s'utilitza per certs estils musicals, com ara el Folk, el Country, el Bluegrass o la música old-time entre molts altres.

Com que el meu coneixement sobre el fiddle es limitava a distingir-lo d'un conjunt musical i admirar el seu so (m'encanta! Potser no tant com la pedal steel guitar però m'encanta), he entrat a la millor enciclopèdia gratuïta on-line, Wikipedia, i m'he informat una mica.

Us detallo a continuació part de la informació que he trobat. No cal dir que si algú pot aportar una mica més de llum al respecte pot fer-ho parlant-ne al Fòrum de Countrycat o enviant-ne un article a countrycat@terra.es

Text extret i traduït de Wikipedia:
Quan el violí es toca com a instrument folk, normalment és anomenat Fiddle en anglès.
Una lleugera diferència entre "fiddles" i violins normals i corrents es veu més clarament al fiddle americà (bluegrass o old-time music).

En aquests estils, el pont de l'instrument fa menys corbatura. Això fa més senzill de tocar 2 notes al mateix temps i fins i tot fa possible les 3 notes a la vegades, permetent tocar acords.

A alguns músics els agrada explicar la diferència tècnica entre un fiddle i un violí amb el tema aquest del pont. Als violinistes clàssics prefereixen un pont més corbat, ja que els permet articular les notes més fàcilment i amb més claredat. En canvi, alguns "fiddlers" prefereixen el contrari ja que els permet fer notes dobles i lliscaments que s'usen molt en determinats estils.

Des d'un punt de vista tècnic, els dos són el mateix instrument. A la pràctica, la majoria dels instruments estan fets amb el pont corbat per acomodar millor els dits, i els "fiddlers" se'ls modifiquen per adaptar-los millor a les seves especificacions.
Per des d'un altre punt de vista, hi ha qui diu: "El violí canta, el fiddle balla", o bé "El fiddle és un violí amb caràcter".

Un sol fiddle és el que normalment toca en un grup. Però en el cas d'USA o els països escandinaus solen ser dos els fiddles en un concert. Se'ls anomena "Twin fiddles" (violins bessons). Si us hi fixeu, trobareu referències als twin fiddles en moltes lletres country. Sense anar més lluny, a la cançó "Heartland" que canta George Strait; al principi de tot diu: "When you hear twin fiddles and a steel guitar, you listen to the sound of the American heart" (Si sens violins bessons i una steel guitar estàs escoltant el so del cor d'Amèrica).

Estils de fiddle
A Wikipedia apareixen uns quants estils de tocar el fiddle (Old time, New England, Cajun, Texas o Bluegrass). I fora dels Estats Units, també toquen el fiddle a països com ara Hongria, Romania, Quebez, Escòcia, Irlanda, França o països Nòrdics.

Fiddlers reconeguts
També apareix a Wikipedia una llista amb noms de fiddlers destacats. Us en escric uns quants que classifica dins el món de la música tradicional americana:
Kenny Baker (bluegrass)
Byron Berline (bluegrass)
Vassar Clements (bluegrass, country, jazz)
Michael Cleveland (bluegrass)
Stewart Duncan (bluegrass)
Johnny Gimble (bluegrass, Nashville session player)
Richard Greene (bluegrass)
Aubrey Haynie (bluegrass)
Bobby Hicks (bluegrass)
Doug Kershaw (Cajun)
Gundula Krause (bluegrass, cajun, folk, folk-rock)
Alison Krauss (bluegrass)
Laurie Lewis (bluegrass, American old-time)
Dennis McGee (Cajun)
Mark O'Connor (bluegrass, folk, classical)
Dirk Powell (Cajun, Old-Time, Irish)
Jenny Wilhelms (folk)
Kevin Wimmer (Cajun, Old-Time, Bluegrass)


Enllaços relacionats
· Definició de "Fiddle" a Wikipedia
· Revista Fiddle
· Resultats a Google de cercar "Fiddle"

Comentaris

Entrades populars