Corrido del Güero Errante


Jordi Guasch
Font: Jordi Guasch


El titular del missatge d'avui probablement no us digui res.

Doncs es tracta del títol d'un llibre d'en Jordi Guasch (llegiu article sobre l'obra gràfica de Jordi Guasch del 15 de desembre de 2005 a Countrycat, que publicarà el proper mes de Febrer. La presentació tindrà lloc a una llibreria barcelonesa, encara per confirmar.

I és que ja vam dir que en Jordi Guasch és molt polifacètic! No només fa uns dibuixos extraordinaris sinó que també escriu.

El llibre del qual parlem avui (Corrido del Güero Errante - Editorial Tarannà Edicions) parla dels seus viatges per terres mexicanes, xilenes, peruanes i texanes, que narra tant les seves experiències viscudes com detalls de les zones visitades com la seva gent, la gastronomia i la música de cada terra, amb un èmfasi especial a la Country music.

(També està enllestint un altre llibre sobre la història de la Country Music, però en parlarem més endavant en un altre missatge).

Bé doncs, us copio a continuació una breu presentació del llibre perquè pogueu tenir una idea més clara del llibre.

"Corrido del Güero Errante" és un compendi de les experiències viatgeres dels seus últims quatre viatges abraçant un període de 6 anys. Basant-se en les anotacions dels seus diaris, així com en els records, Jordi Guasch narra una sèrie de variades anècdotes, des d'un punt de vista tant personal com original.

L'any 1997, la seva naturalesa inquieta el va impulsar a travessar Mèxic dut per el seu innat esperit aventurer. Després de certs contratemps i com guiat pel destí, va conèixer una misteriosa noia que acabaria convertint-se en el nexe comú de tot el volum. Com a conseqüència, el lector no només seguirà el periple de Jordi Guasch a través de Mèxic, Xile, Perú, Illa de Pascua i Texas, sinó que estarà atent a com es va desenvolupant aquesta singular relació afectiva que desembocarà a un inesperat desenllaç. Una odissea així va més enllà del típic concepte de llibre sobre viatges. Apart del mencionat affair i el subjectiu punt de vista de l'autor respecte a allò que l'envolta, descobrim com recorre a la imaginació (mitjançant cites cèlebres, fantasiant sobre determinats llocs i amb apunts històrics o mitològics), amb la intenció de combatre el tedi i la soledat de qui s'aventura sol, sense un rumb establert, a mercè de la improvisació.

A "Corrido del Güero Errante" no manquen les descripcions de paisatges, edificis, monuments o persones però l'escriptor també fa èmfasi en detalls que passen desapercebuts per molts viatgers, com el fet de reparar en el perfil musical d'aquelles regions visitades (fent esment especial a la seva admirada country music), alguns successos paranormals, aspectes socials i culinaris, etc. Degut a una clara disposició per a connectar amb la gent, Jordi Guash es veu immers en tota mena de curioses circumstàncies. Prestigiós dibuixant, la seva constant predisposició a retratar amb un llapis ja sigui el què perceben els seus ulls o el què projecta la seva instintiva ment, provoca que sorgeixi una aura d'empatia entre ell i allò que l'envolta... encara que no sempre origini el resultat esperat. L'actitud positiva i aquesta peculiaritat artística, faciliten l'acostament a receptius indígenes, pintorescos rodamóns, generosos autòctons del lloc... i fins i tot personatges poc fiables. No és d'estranyar doncs, que s'enfronti a variades situacions.

Comentaris

Entrades populars