Chris Ledoux: ha mort el Cowboy


Chris Ledoux
Font: Web oficial



El passat 9 de Març moria a Casper, Wyoming, l'excampió mundial de Rodeo, cantant i compositor country Chris Ledoux, als 56 anys, fruit d'una llarga i dura malaltia.

La seva carrera mereix ser explicada a tots els qui no el conegueu.

Chris Ledoux va néixer el 2 d'octubre de 1948 a Biloxi, Mississippi però es va criar a Austin, Tx.

El seu pare era pilot de les forçes aèries dels Estats Units, i com a consequència d'això la familia anava viatjant per tot el país depenent del destí que tingués.

Quan va estar per Texas i Wyoming, Chris Ledoux va anar agafant interès pels rodeos i la música country.

I no era gens dolent! L'any 1976 va esdevenir campió del món per la Professional Rodeo Cowboys Association (PRCA).

Es va retirar dels rodeos l'any 1980.

Va dedicar-se de ple a la música country, escrivint cançons i publicant un total de 22 àlbums entre 1973 i 1989. Eren àlbums que els publicava ell mateix, a través del seu segell, Lucky Man Records.

No li venia d'ara, sino de l'època "High School", quan ja escrivia cançons de temàtica relacionada amb el món dels cowboys i rodeos, amb títols com Old Cowboy Heroes, Rodeo Songs i Wild and Wooly.

Venia els seus propis casets als rodeos on participava, i va aconseguir una base de fans prou sòlida que l'han seguit prop de 3 dècades fidelment.

El salt qualitatiu en reconeixement públic a la seva vessant de cantant li va venir quan Garth Brooks, que sempre s'ha declarat un gran admirador de Chris Ledoux, va fer-lo sortir a la lletra d'una de les seves cançons (boníssima, afegeixo jo), que duia per títol Much too young (to feel this damn old. Concretament, en una línia hi deia a worn-out tape of Chris LeDoux (una cinta vella d'en Chris Ledoux).

En més d'un concert, havíem pogut sentir a en Garth Brooks cridant God blessed Chris Ledoux just després de cantar la línia que li feia referència. La seva relació va ser molt forta.

En part fruit d'aquesta relació, un any després de publicar-se aquesta cançó, Chris Ledoux va signar pel segell Capitol Records, el mateix que en Garth Brooks. Era l'any 1990.

L'any 1991 li van publicar el primer àlbum, Western underground.

La fama creixia exponencialment, i més encara quan l'any 1992 va ser nominat als grammy per un duet amb en Garth Brooks, amb la cançó Watcha gonna do with a cowboy (molt recomenable, també). Teniu la lletra d'aquesta cançó i la seva traducció al català a Countrycat Lletres.

Aquest va ser un dels 20 singles que en Chris Ledoux va tenir a les llistes country de la Billboard, i l'únic d'estar dins del top-ten (el 7è lloc).

Ledoux va protagonitzar força duets, entre altres un l'any 1994 amb Toby Keith (Copenhagen) i un altre al 1999 amb Jon Bon Jovi (Bang a Drum).

Fins a dia d'avui, Chris Ledoux ha venut gairebé 6 milions d'àlbums, que aviat està dit. Descrivia el seu estil com a Western soul, sagebrush blues, cowboy folk i rodeo rock 'n' roll. Sens dubte, un estil pur i eclèctic.

La salut no va acompanyar-lo, i ja l'octubre del 2000 va haver de ser objecte d'un transplantament de fetge, i el novembre del 2004 se li va diagnosticar un càncer, que desgraciadament li ha acabat provocant la mort prematurament.

Pels qui no en conegueu l'estil, podeu escoltar alguns dels seus temes des d'aquesta pàgina de Capitol Records.

Des d'aquesta altra pàgina podreu veure dos vídeos seus.

Finalment, podeu conèixer la seva discografia entrant a aquesta pàgina d'Amazon. També podreu sentir fragments de les seves cançons.

Poca cosa més queda per fer excepte treure's el barret per la seva música i desitjar que descansi en pau.

Com va dir en Garth Brooks, God Blessed Chris Ledoux!


Enllaços relacionats:
· Web oficial
· Resultats de cercar Chris Ledoux a Google
· Resultats de cercar notícies de Chris Ledoux a Google
· Web de Capitol Records
· Ball Cowboy Returns, dedicat a Chris Ledoux
· Lletra traduïda de Whatcha gonna do with a cowboy

Comentaris

Entrades populars