Especial Countrycat: Tracy Byrd


Tracy Byrd
Font: Sing365.com



El passat dijous 18 de desembre, el senyor Tracy Byrd va fer ni més ni menys que 37 anys. Per això li dedico el missatge d'avui a Countrycat.

En Tracy Byrd va crèixer a Vidor, Texas, a unes 15 milles de Beaumont, l'any 1966.

La seva era una família fanàtica de la música country. Fins i tot son pare l'havia dut quan tot just encara era un nadó al Grand Ole Opry. Aquestes influències familiars el van fer crèixer com a fan de la música country.

Quan cursava l'equivalent al 8è de l'antiga EGB (ni idea de com es diu ara aquest curs...) va estar estalviant una bona temporada per comprar-se els àlbums d'en Hank Williams Sr. Un altre dels seus mites de joventut va ser Marty Robbins, música del qual havia sentit a través del seu oncle.

Quan va començar a anar a l'institut, el seu interès es va centrar ja en cantants que anaven des de Gene Watson i George Strait fins a Steve Earle i Lyle Lovett.

Però tot i ser tant fanàtic del country, mai s'hagués imaginat cantant dalt d'un escenari. Ell, gran aficionat també a la caça i a la pesca, volia arribar a ser un professional d'aquestes pràctiques, fins i tot tenir el seu propi programa de televisió.

Tot va canviar quan, als 20 anys, va ser conscient de l'efecte que la seva veu provocava a la gent. En un stand d'una promoció d'uns grans magatzems (com aquell qui diu, al típic stand d'una polidora de cera pel terra) va posar-li veu a la cançó Your cheating heart. Va sonar tant bé que la venedora el va convidar a participar cada mes a un show amateur.

El públic el va ovacionar calorosament. En paraules de Byrd: "Tant bon punt com aquella gent van alçar-se per aplaudir-me, vaig saber què era el què volia fer". L'antic fan del country havia esdevingut ara cantant, i ho havia fet amb la mateixa força que havia demostrat com a admirador d'aquest estil de música.

Va acabar l'institut i va treballar eventualment durant el seu camí a l'èxit al Cutters nightclub de Beaumont. A veure si sabeu a qui va substituir-hi? Ni més ni menys que a en Mark Chesnutt.

Després d'un primer viatge fracassat a Nashville a la recerca d'un contracte discogràfic, va participar d'una audició privada davant dels membres de la discrogràfica MCA Bruce Hinton i Tony Brown. Era només ell i la seva guitarra. Res més. I va signar per la MCA. Llavors va començar una carrera musical envejable i meteòrica dins el món del country.

El tema Holdin' heaven, del seu àlbum de debut (de nom Tracy Byrd), va encapçalar la llista de singles l'any 1993.

El seu segon treball, No ordinary man, va tenir molts singles destacats: Lifestyles Of The Not So Rich And Famous, Watermelon Crawl i The First Step. Aquest últim tema va ser molt aclamat als country dance halls.

El quart single, The keeper of the stars va proporcionar-li el seu segon #1 de la seva carrera i el va descobrir com a baladista davant el públic. Sense anar més lluny, aquesta cançó va ser escollida "Cançó de l'any" per la ACM. Va ajudar a vendre més de 2 milions de còpies del seu No ordinary man.

El seu tercer àlbum va ser Love Lessons. Va ser quan jo personalment el vaig conèixer, quan feia 3er de BUP i vaig anar a passar un mes als USA amb el típic intercanvi d'estiu. Aquell estiu del 1994, a la Country Music Television posaven sovint el video de Walking to Jerusalem.

(NOTA NOSTÀLGICA DEL CRONISTA: que lluny que queda aquell estiu... Recordo també de llavors el video d'en John Michael Montgomery de la cançó Sold i el Any man of mine d'una encara prometedora Shania Twain)

Doncs bé, com anava dient Walking to Jerusalem va ser tot un hit d'aquell estiu als USA i un dels grans temes d'aquell àlbum, juntament amb una de les millors cançons per mi del country contemporani: Heaven in my woman's eyes.

La seva aparició dins del món del country va venir al mateix temps que es descobria com a un dels cantants amb millors directes. Això el va dur de gira l'any 1995 ni més ni menys que amb Reba McEntire i el 1996 amb Brooks&Dunn i també amb Tracy Lawrence.

Després van anar caient àlbums que han estat èxits, com ara:
    · Big Love l'any 1996. Pertanyen a aquest àlbum cançons com ara (Don't Take Her) She's All I Got, I Don't Believe That's How You Feel o Tucson too soon.

    · I'm from the country el 1998. Precisament la cançó que té per títol el mateix que l'àlbum ha esdevingut un clàssic per tothom. A casa nostra, en força locals utilitzen la cançó per ballar-hi el Hold on.

    · It's about time del 1999. Pertanyen a aquest treball els temes Put Your Hand In Mine, It's about time, Undo The Right o Something To Brag About.

    · Ten Rounds del 2001. Precisament la cançó homònima, Ten rounds with Jose Cuervo, ha esdevingut un clàssic modern més dins les cançons de "borratxos". Aquí s'hi balla normalment el Ten Rounds

    · The truth about men del 2003. Aquest és l'últim treball fins al moment d'aquest prolífic cantant. Molt destacada també la cançó homònima, també de l'estil "borratxos-en-un-bar".

Esperem que la seva carrera continui plena d'èxits i, sobretot, que no s'allunyi del camí del country.

Enllaços a internet sobre en Tracy Byrd:
    · Web oficial: http://www.tbyrd.com. Original la capçalera de la pàgina, que mou la cara a mesura que movem el mouse pel menú. Apart d'aquesta curiositat de disseny, hi podreu trobar molta informació d'ell, música, biografia, dates de la gira i possiblitat de fer-se membre del seu club de fans.

    · Biografia: http://www.countrystars.com/artists/tbyrd.html. És d'on he tret la majoria d'informació pel missatge d'avui.

    · Melodies polifòniques amb el Ten Rounds: http://www.logos-ringtones.nl/Tracy%20Byrd.html. Com que el meu mòbil no és polifònic no ho he pogut provar, però a la pàgina sona força bé!

    · Comentaris d'ell mateix sobre el disc Ten Rounds, cançó per cançó: http://countrymusic.about.com/library/bltbyrd-cutbycut.htm.

    · Lletres: Pàgina 1, Pàgina 2 i Pàgina 3.

    · Fotografies: Pàgina 1 i Pàgina 2.

    · Fragments de les seves cançons: http://www.tbyrd.com/?inc=albums.

Si algú troba algun enllaç o vol puntualitza algun tema sobre en Tracy Byrd que deixi un missatge al Fórum Countrycat.

Comentaris

Entrades populars