En Dwight Yoakam fa anys



Dwight Yoakam

Font: http://www.gibson.com




A les 2:41h de la matinada (ja són ganes, pobres pares) del 23 d'octubre de 1956 naixia a la ciutat minera de Pikeville (Kentucky) un vailet totalment anònim. Qui havia de dir als seus pares que avui, aquest vailet que fa 47 anys, no seria altre que en Dwight Yoakam. Un tros de cantant que amb la seva veu tant peculiar no deixa a ningú indiferent.

Pikeville és un poble prolífic en country ja que al cap de poc, el 4 de gener de 1957, hi naixia la Patty Loveless. Sense anar més lluny, tots dos van protagonitzar un duet amb la cançó... a veure, us posaré a prova: entreu al Fòrum Countrycat i contesteu a la pregunta: quina cançó canten a duo els dos artistes nats a Pikeville?

Bé, tot i néixer a Kentucky es va criar des de ben petit a Columbus, Ohio. Va ser allà on va començar la seva carrera artístico-teatral, participant a obres de teatre de l'escola. Si hagués estat català, podríem dir que hagués fet els Pastorets a la parròquia, vaja...

L'any 1977 va fer cap a Nashville, TN. I des de llavors ha plogut i força (sobretot la setmana passada...).

Però a aquella època, Nashville s'estava allunyant dels sons country tradicionals, que eren precisament els què en Dwight Yoakam tocava. D'això se'n diu estar al bon lloc al moment equivocat!

Però ell no va decaure i va decidir fer les maletes cap al sol de California, molt més receptiu amb la música que ell feia. I allà, cap el 1982, va conèixer en Pete Anderson. Allà va començar una relació musical que arribaria lluny. Segons he trobat per internet, aquella trobada va significar el mateix que pel rock va ser la unió de Mick Jagger amb Keith Richards.

Després de recollir fons per a grabar el seu primer treball, al 1984 va publicar un EP (extended play record) amb 6 cançons. El va titular Guitars, Cadillacs, Etc., Etc.. Va publicar-lo un segell independent anomenat Oak label.

Com que tocava country tradicional quan ningú ho feia, va crear-se una base de fans molt eclèctica, que anaven des de Rockers punks fins a Rockabillies. Aquest fet va despertar les àvides ments de les discrogràfiques més conegudes fins a tal punt que la Warner Brothers va contractar-lo per una nova companyia recuperada, la Reprise Record Label, al 1985.

A aquella època, la música country s'anava fonent com una candela, enmig del què experts consideren la fase Urban Cowboy. L'estil d'en Dwight Yoakam representava un retrobament amb la tradició del country, un estil que va abandonar-se al moment en què en John Travolta es va posar un barret cowboy.

Posteriorment van anar caient joies com ara Hillbilly Deluxe (1987), Buenas Noches From A Lonely Room (1988), Just Lookin' For A Hit (1989), If There Was A Way (1990), This Time (1993)-doble disc de platí, Gone (1995), Under the covers (1997), Long way home (1998), Tomorrow sounds today (2000) i finalment Population me (2003). També ha tret força discs recopilatoris.

Els números d'en Dwight Yoakam parlen per si sols: més de vuit milions de discos venuts, dos Grammy's (d'un total de 15 nominacions) i reconeixements a la seva carrera com a actor.

Els/les qui volgueu sentir-lo en directe teniu la sort que sovint fa gires, però desgraciadament només pels Estats Units. El proper concert que té pensat fer serà dins dels actes d'homenatges a Johnny Cash, el proper 10 de novembre a Nashville, TN.

Xafarderies: mesura 1.83 m. Ha sortit amb dones famoses com ara la Bridget Fonda i la Sharon Stone. Aquesta última va dir d'ell: "Kissing Dwight was like eating a dirt sandwich", una cosa així com "Fer un petó a en Dwight és com menjar-se un entrepà brut." No sé quin sentit li donava a la paraula "brut". Em sembla que més d'una lectora de Countrycat deixerà de veure les pel·lícules de l'Stone... ;-)

Curiositats a Internet:

· No us podeu deixar passar la visita a la seva pàgina web oficial. Tot i que la informació pot costar de trobar crec que ens trobem davant d'una de les pàgines d'artista més ben fetes que hi ha. Un disseny atractiu i un grau d'interactivitat molt alt. Només cal visitar el Jukebox virtual que ofereix per comprovar-ho. S'hi poden escoltar fragments de la majoria de les seves cançons. Perquè funcioni, no us descuideu de posar-hi 5 cents a la màquina... En fi, que un 10 pels webmestres! Ah! No us oblideu d'apretar el botó de Panic Room (de color vermell, al mig de la pantalla més o menys).

· No totes les que penseu que en Dwight Yoakam és un sex-symbol creureu el mateix quan veieu aquesta imatge o aquesta altra! Jo sóc del parer que si les treus el barret canvia totalment d'aspecte. Alguna de vosaltres ha canviat d'opinió? Fòrum Countrycat :-)

. Però va, perquè no us queixeu, també us deixaré entrar a la pàgina d'una fan que hi té fotos seves. Entreu aquí.

· En aquest enllaç. us podreu descarregar un salvapantalles d'en Dwight.

· En Dwight Yoakam també s'ha prodigat al món del cinema. La pel·lícula més coneguda de totes en les què ha participat és sens dubte Panic Room; el problema és que es passa tota la pel·lícula amb un passamuntanyes tapant-li la cara... Només se la destapa al final i, francament, millor que no ho hagués fet... Podeu veure el llistat de pelis en les que ha sortit en aquesta pàgina. Actualment està filmant aquesta pel·lícula.

· Podeu enviar e-cards (postals digitals) d'en Dwight des d'aquesta pàgina.

· I en aquesta altra hi trobareu videos seus. I en aquesta el video sencer de la cançó The Back of Your Hand, de l'últim treball Population Me.

· Ja us vaig parlar un cop de la seva marca de galetes, les Bakersfield Biscuits.

Comentaris

Entrades populars