Dia dels Indis Americans de California

Segons publica Vilaweb avui:

"L’estat de Califòrnia homenatja avui els indis americans, els nadius del territori nord-americà, espoliats pels colonitzadors europeus. El quart divendres de setembre de cada any se celebra el Californian Indian Day (document en PDF), amb celebracions en honor dels primers habitants del país.

La festa va començar fa trenta anys per reconèixer l’aportació de les tribus índies a l’estat de Califòrnia. La festa serveix també per exposar el ric patrimoni cultural dels indis, amb mostres de balls i cançons tradicionals.

La cultura dels indis fou malmenada per colonitzadors i missioners europeus, que van arraconar-los i anorrear-los; els van privar dels mitjans de subsistència que tenien i els van importar malalties i alcohol. La visió dels indis que s’ha donat al món occidental és la dels ‘westerns’, on els indis sioux o cherokee són uns éssers perversos que arrenquen els cabells de l’home blanc.

Si actualment els territoris indis són independents, per més que el govern federal es reserva les competències relacionades amb afers estrangers i defensa, durant les primeres dècades del segle XX els indis ni tan sols eren considerats ciutadans dels Estats Units i els seus drets eren molt limitats. De fet, avui encara tenen greus problemes com la probresa, l’alcoholisme i les drogues.

La web sobre les tribus índies és una bona font d'informació sobre la cultura dels indis americans, aquesta presenta articles i llibres sobre les tribus índies a la xarxa, i aquesta altra ofereix un gran nombre d’enllaços de caràcter educatiu sobre els indis."

Comentaris

Entrades populars