Dossier Countrycat: George Strait





En George Harvey Strait va néixer un 18 de maig de 1952 a Poteet, Texas, tot just a 30 milles al sud de san Antonio.

Strait és un dels cantants contemporanis més influents de la música country. Ha batut la majoria de records d'aquest estil musical, i s'ha guanyat a pols el sobrenom de "El rei del Country" entre el gran públic.

Molts els qualifiquen de llegenda vivent i en actiu del Country d'arrels més tradicionalistes. No en va és qui ostenta el rècord absolut de singles que han arribat al #1 a les llistes (de moment, 59). Ni en country ni en cap altre estil musical hi ha hagut mai cap cantant que n'hagi aconseguit tants. Ni Beatles, ni Elvis, ni fenòmens contemporanis pop,... Ningú com George Strait per col·locar singles al primer lloc de les llistes.

Va créixer a Pearsall, on el seu pare (John Byron Strait) feia de professor de matemàtiques a l'institut del poble. També era propietari d'un ranxo a les afores de Big Wells, amb uns 8 km2 de terreny. La família hi treballava els caps de setmana i durant les vacances.

Quan en George Strait feia 4rt, els seus pares es van divorciar i sa mare (Doris Couser Strait) va marxar amb sa germana (la Pency). En George i el seu germà (John Jr.) es van quedar amb el pare, que els va criar.

Strait va començar a interessar-se per la música a l'institut de Pearsall, quan va començar a tocar amb una banda de rock and roll. Però ben aviat les seves preferències van virar cap a mites com Hank Thompson, Lefty Frizzell, Merle Haggard, George Jones, Bob Wills, Hank Williams i Frank Sinatra.

No es pot dir que Strait fos un fanàtic d'escoltar música country a la ràdio. A les ones més aviat hi escoltava les notícies de l'actualitat ramadera. El Country va envoltar-lo, si és que es pot dir així, a través de les actuacions en directe que es podien escoltar (en paraules del mateix Strait) "A qualsevol poble de Texas".

L'any 1971 va fugir amb la seva novia de l'institut, la Norma. Es van casar a Mèxic el 4 de desembre d'aquell any. Però van repetir els vots davant del mossèn de Pearsall, a Texas, poques setmanes més tard.

Aquell mateix any, Strait es va allistar a l'armada dels Estats Units. I mentre va estar assignat a la Schofield Barracks de Hawaii com a membre de la 25ena divisió d'infanteria, va començar a actuar amb una banda de l'exèrcit, la "Rambling Country".

El 6 d'octubre de 1972, encara a Hawaii, Strait i la seva dona van tenir la seva primera filla, la Jenifer.

Strait va deixar l'armada l'any 1975, just quan va inscriure's a un grau d'Agricultura a la Southwest Texas State University de San Marcos.

Durant els anys universitaris, va afegir-se a una banda de country anomenada Stoney Ridge, després de respondre a un fulletó que va trobar al suro del campus i que buscava un cantant.

Us imagineu per un moment l'escena? Què pagaríeu per poder haver estat allà i fer-li una foto? Moment històric!!!

Strait ràpidament va erigir-se com a líder de la banda i li va canviar el nom per "Ace in the hole", nom que passaria a la història de la música country. En català, vindria a ser una cosa així com la banda dels "Asos sota la màniga".

Van començar a tocar a diferents honky tonks i bars del sud i el centre de Texas, arribant fins a Huntsville i Houston.

Un altre cop: què donaríeu per poder ser a un d'aquells concerts i just en acabar convidar-lo a una cervesa ben fresca en una agradable nit d'estiu?

La banda va anar guanyant-se un nom fins el món del country regional. Ben aviat, van poder enregistrar les primeres cançons escrites pel mateix Strait, com a "That Don't Change The Way I Feel About You", amb el segell de Houston "D Label".


De totes maneres, aquestes cançons mai van acabar de tenir molt reconeixement, i Strait va seguir portant el ranxo de la seva família durant el dia per poder seguir tenint una font regular d'ingressos.

Mentre seguien tocant sense tenir cap mena de connexió amb la indústria de la música, Strait va fer amistat amb un tal Erv Woolsey, que duia un dels bars on els "Ace in the hole" tocaven de tant en tant. Aquest bon home havia treballat en un dels segells més importants, la MCA Records.

I va ser Woolsey qui va convèncer als seus contactes que baixessin a Texas a sentir Strait i la seva banda. Astorats i impressionats per l'actuació, MCA Records va fer signar ràpidament un concracte a Strait el febrer de l'any 1981.

La "Ace in the Hole" va seguir acompanyant a Strait com a banda en aquesta nova etapa musical.


Dècada dels 80

La primavera de 1981 Strait va publicar el seu primer single amb MCA Records. Va ser el mític "Unwound", inspiradora d'artistes que vindrien més tard com ara Garth Brooks.


Aquest tema va entrar al top-10 de la llista Hot Country Songs aquell mateix any, i va incloure's al seu àlbum de debut, "Strait Country".

Aquell treball va tenir dos singles més, "Down and out" (va arribar al #16) i "If You're Thinking You Want a Stranger (There's One Coming Home)" (que va arribar al #3 al principi de 1982).

La crítica va aclamar "Strait country" com l'àlbum que va marcar l'inici d'una etapa neo-tradicionalista en la música country, que feia miques la tendència imperant cap a la música pop els darrers anys.

L'any 1982 va veure la llum el segon àlbum de George Stait, un altre treball molt aclamat i que va dur per títol "Strait from the heart". En aquesta ocasió ja va aconseguir el primer #1 a les llistes, amb la preciosa cançó "Fool Hearted Memory"


Aquest àlbum també contenia la mítica "Amarillo by morning", tot i que no va arribar al #1, es va quedar al #4. De totes maneres, molts la consideren (considerem) com a una de les millors cançons country de tots els temps.

La cançó "Amarillo by morning" la van escriure a dues mans Terry Stafford and Paul Fraser, i la va enregistrar Stafford l'any 1973.

L'any 1983 Strait va fer la seva primerà aparició al Houston Livestock Show, perquè el cantant principal "Eddie Rabbitt" va agafar la grip.

Des d'aquells anys, Strait ha mantingut una carrera plegada d'èxits i reconeixements. La dada parla per si mateixa: amb el què porta de carrera ja ha tocat en directe davant de més de 1 milió de fans.

Durant els 80, strait va enregistrar fins a 17 cançons que van arribar al #1 de les llistes.

L'any 1985 va ser nomemat el premia de la CMA conegut com a "Top male vocalist" de l'any, i va publicar el seu primer recopilatori amb cançons dels seus primers 3 treballs.

Aquell mateix 1985 va publicar un altre disc, "Something special", amb una cançó espectacular com "The Chair".


L'any següent, 1986, va tornar a endur-se el premi a millor cantant de l'any de la CMA. I va seguir publicant, amb el disc anomenat "#7".

Però aquell any la tragèdia va arribar a ca'ls Strait. La seva filla Jenifer, de 13 anys, va morir en accident de cotxe. Conduïa un tal "Gregory Wilson Allen", de 18 anys, però cap dels ocupants del vehicle duia cinturó de seguretat. Ella seia davant i va morir a l'acte.

La desgràcia no va fer enfonsar la carrera musical d'Strait, i va seguir publicant #1 com ara "Nobody in His Right Mind Would've Left Her" el mateix 1986.

Van anar caient èxits com "Ace in the Hole" (1989), i àlbums com "Ocean Front Property" (1987), "If You Ain't Lovin' You Ain't Livin'" (1988) i "Beyond the Blue Neon" (1989). Tots ells van arribar al primer lloc de les llistes d'àlbums.

"Ocean front property" (un tros de disc!) va incloure temes com el mateix "Ocean Front Property", "All My Ex's Live in Texas", "Famous Last Words of a Fool" i "Baby Blue". Aquest últim, es rumoreja que el va dedicar a la seva filla Jenifer.



Dècada dels 90

Els prolífics anys 90 van començar amb el desè disc de la carrera d'Strait. Va dur per títol "Livin' It Up" i va incloure dues cançons que van arribar al primer lloc de les llistes de Country music: "Love Without End, Amen" i "I've Come to Expect It From You". La primera, segons va declarar enmig d'un concert, és una de les cançons favorites del president George Bush Sr., i li va interpretar en directe quan aquest el va convidar a Camp David a passar un cap de setmana amb la família.

Com és tradició, l'any següent, 1991, Strait va publicar un nou disc, "Chill of an Early Fall" amb unes crítiques molt bones, també. Segons "Entertainment Weekly", aquest disc va ser el primer on es va notar un canvi de registre. De fer més del mateix, a produir material diferent.

Jo no us ho sabria dir, sincerament. El disc té grans temes com "If I Know Me", "You Know Me Better Than That" o el cover de Hank Williams "Lovesick Blues"


A la primavera del 1992 va veure la llum l'àlbum "Holding My Own" (amb cançons com "So Much Like My Dad"), però el fet més destacable d'aquell any va ser la pel·lícula "Pure Country" que va protagonitzar i de la qual va grabar també la banda sonora.



"Pure country" és el disc d'estudi que més vendes ha experimentat fins al moment de la carrera de George Strait. No en va conté temes mítics i extraordinaris com "Heartland", "I Cross My Heart" o "When Did You Stop Loving Me".



I no us perdeu la biografia d'en George Strait en una xerrada d'en Gabi Moltó dins les estones temàtiques que un cop al mes organitza al Wild Bunch:



Enllaços relacionats:
Web oficial.
Entrada a Wikipedia.

Comentaris

Entrades populars